Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Βρείτε μας στο facebook!

Σελίδες

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010



Με το όνομα πίθηκος αποκαλούνται τα πρωτεύοντα θηλαστικά της υπεροικογένειας των Aνθρωποειδών που περιλαμβάνει και τον άνθρωπο. Κατά το σύγχρονο σύστημα ταξινομίας υπάρχουν δυο οικογένειες ανθρωποειδών:
  • οι γίββωνες (υλοβατίδες) που απαντώνται σε τέσσερα γένη και 13 είδη και είναι γνωστοί ως κατώτεροι πίθηκοι
  • οι Ανθρωπίδες που αποτελούνται από τους ουρακοτάγκους, γορίλες, χιμπατζήδες και τους ανθρώπους[1] που συλλογικά είναι γνωστοί σαν μεγάλοι πίθηκοιΚάποια ακόμα πρωτεύοντα, όπως ο Μακάκος της Μπαρμπαριάς συνήθως αποκαλούνται "πίθηκοι" (για παράδειγμα Barbary Ape στα αγγλικά), συνήθως λόγω της έλλειψης ουράς, αλλά δεν θεωρούνται πραγματικοί πίθηκοι.

    Εκτός από τους γορίλλες και τους ανθρώπους, όλοι οι πίθηκοι είναι ικανότατοι στην αναρρίχηση σε δέντρα. Είναι παμφάγοι και η δίαιτά τους αποτελείται από καρπούς, χόρτα, σπόρους, και στις περισσότερες περιπτώσειςκρέας καιασπόνδυλα, αλλά και οτιδήποτε άλλο είναι διαθέσιμο και χωνεύεται εύκολα. Κατάγονται από την Αφρική και την Ασία, αν και το ανθρώπινο είδος έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους.Τα περισσότερα είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα. Η κύρια απειλή εναντίον τους είναι η καταστροφή των τροπικών δασών, αλλά μερικοί πληθυσμοί κυνηγούνται και για το κρέας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου