Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Βρείτε μας στο facebook!

Σελίδες

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010


Με την εκτίμηση ότι οι μαθητές είναι οι αυριανοί πολίτες και ότι η σωστή ενημέρωση και αγωγή τους είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σχεδιάζει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ομάδα ειδικευμένων παιδαγωγών, ειδικών σε οπτικοακουστικά μέσα αλλά και βιολόγων, δασολόγων και περιβαλλοντολόγων εργάζονται για κάθε επιμέρους δράση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Ο στόχος μας για τη δημιουργία των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών, αλλά και των ενηλίκων του άμεσου περιβάλλοντός τους σε θέματα που αφορούν στην προστασία ειδών της άγριας πανίδας και των βιοτόπων τους. Επίσης, προσπαθούμε με τον τρόπο αυτόν να διευκολύνουμε τους εκπαιδευτικούς στη διαδικασία δραστηριοτήτων σχετικών με το περιβάλλον, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και εποπτικό υλικό.

Οι δραστηριότητες που περιέχονται στα πακέτα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δεν συγκροτούν ολοκληρωμένα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη ικανοτήτων που ευνοούν τη συμμετοχή και τη δράση για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων προϋποθέτει το άνοιγμα του σχολείου στη ζωή της κοινότητας που ανήκει. Αυτό μπορεί να επιχειρηθεί σταδιακά, εφόσον διαπιστωθεί ότι μετά την επεξεργασία του υλικού έχει επιτευχθεί μια πρώτη ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα που πραγματεύεται το υλικό. Το κάθε σχολείο μπορεί να προχωρήσει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του και το ανθρώπινο υλικό που μπορεί να αξιοποιήσει.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πραγματοποιεί και επιμέρους ενέργειες στην ίδια κατεύθυνση της Περιβαλλοντικής Αγωγής, με προσανατολισμό την ανάδειξη των πορισμάτων της έρευνας πεδίου, τη διατήρηση προστατευόμενων ειδών και τη διαχείριση περιοχών περιβαλλοντικής προτεραιότητας: διοργανώνει ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς των περιοχών στις οποίες απευθύνονται τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συμμετέχει σε παιδαγωγικά συνέδρια και εκδηλώσεις με ενημερώσεις σχετικά με την παρουσία μεγάλων θηλαστικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια καθώς και για θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Επισκέπτεται σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, το Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στις εγκαταστάσεις του στον Αετό, το Νυμφαίο και την Αγραπιδιά της Φλώρινας υποδέχεται ετησίως πενήντα χιλιάδες (50.000) επισκέπτες (ενήλικες και μαθητές) οι οποίοι ενημερώνονται εκτενώς για την αρκούδα, το λύκο και τους βιοτόπους τους στην Ελλάδα.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί μία από τις βασικές δραστηριότητες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Με σχεδιασμό, γνώση και όραμα ευελπιστούμε να εμπνεύσουμε στις νέες γενιές αξίες που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου